Informatie

Juiste houtsoort

Haardhout wordt onderverdeeld in zachte en harde houtsoorten. Er zijn verschillende factoren die spelen bij het soort haardhout dat het beste gestookt kan worden. De belangrijkste factor is dat het haardhout droog is en haardhout is droog wanneer het vochtigheidspercentage minder dan 20% is.


Kleine kachel en haard; In een kleine kachel of haard kan het best gebruik gemaakt worden van berkenhout. Berkenhout is een zachte houtsoort, dat een snelle verbranding heeft en genoeg warmte produceert voor een kleine kachel of haard. Berkenhout is ideaal om een warme en gemoedelijke sfeer te creëren. Door zijn snelle verbranding zal er in een korte tijd veel warmte ontstaan. Naast de warmte, geeft berkenhout ook een mooi vlammenspel.

Grote kachel en haard; In een grote kachel of haard zijn eiken- en essenhout het beste stookbaar. Eiken- en essenhout zijn beide harde houtsoorten die trage verbranding hebben er zeer veel warmte afgeven. Eikenhout is een zeer geschikte houtsoort voor een gesloten kachel of haard. Dit komt doordat eikenhout brandt en zijn warmte afgeeft. Essenhout geeft daarentegen ook nog een zeer mooi vlammenspel.
Naast de keuze tussen harde en zachte houtsoorten is het ook belangrijk dat het haardhout schoon is dat gestookt wordt. Zo is het stoken van geïmpregneerd, geverfd, gelakt of ander verontreinigd haardhout zeer gevaarlijk. Tijdens de verbranding kan het zijn dat er giftige stoffen vrijkomen. Daarnaast zorgt dit haardhout ook voor vervuiling van het rookkanaal.